maanantai 18. toukokuuta 2015

Mielensäpahoittaja

Ovi pamahtaa mielenosoituksellisesti kiinni.


Sanoin jotain väärää.


Huoneeseen mennessä kaksi ja puolivuotias istuu yleensä sohvalla puolimakaavassa asennossa, kädet puuskassa ja kulmat kurtussa, alahuuli törröttäen.

"Minua haamittaa."

Meillä asuu pieni mielensäpahoittaja. Riittää että ruoka ei ole mieluista, tai että pyydän ihan normaalilla äänensävyllä olemaan sorkkimatta pistorasiaa saksien kärjillä. Mökötysmuudi ei katso paikkaa; se tulee kolmevuotiaan kaverin synttäreillä, jossa ei saa ensimmäisenä kokeilla avattuja lahjoja, vappujuhlissa isossa teatterisalissa tai sukulaisten luona, jossa voi kiivetä mieltä osoittamaan piiloon yläkerran ylimmälle rappuselle.

Sen suuremmin psykologiaa lukematta tai lastenkasvatukseen perehtymättä jätän tilanteesta riippuen käytöksen huomiotta tai menen hetken päästä perästä. Vähän niinkuin mututuntumalla. Ei kai sitä oikein kannata kannustaakaan, mutta aina kuitenkin yritän kysellä että mikä harmittaa ja miksi.

2-vuotiaan sanavarastolla vastaukset ovat vielä sitä luokkaa, ettei niistä ihan loogisia aina saa, mutta aika monesti pienten keskustelujen ja muihin asioihin huomion kiinnittämisen jälkeen sitä tullaankin sitten sinne ruokapöytään istumaan.

Puoli vuotta sitten konfliktitilanteessa lapsi heittäytyi x-asentoon lattialle ja kirkui. Jokohan se seuraavan puolen vuoden kuluttua vaikka kirjottaisi tunteensa paperille ja toisi omia näkemyksiään esiin konkreettisin esimerkein? Vaikka? Ehkä? Joo?

7 kommenttia:

  1. Muahhahah kirjottaisikin ;) mun mielestä on tervettä osata osoittaa tunteensa, hyvät ja pahat. Saa olla vihainen ja mököttää kunhan lopulta saa selvittää feelikset ja varsinkin jos suuttumisen syynä on riita jonkun kanssa, on aina sovittava kun ollaan rauhotuttu :) meillä osotetaan paha mieli erilailla riippuen kuka mököttää ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ehdottomasti tunteita saa ja pitää näyttää, enkä niistä sen takia tee mitään iso numeroa. Ajoittain jätän reaktion huomioimatta, jos kyse on jostain ihan turhanpäiväisestä. Silloinkin jälkeenpäin jutellaan siitä, mikä harmittaa. Sanavaraston kertyessä on kiva huomata, että joitain asioita voi jo oikeasti selittääkin :D

      Ja siis, itseasiassa, tämä on huomattavasti kivempi vaihe kun se kirkuminen lattialla.

      Poista
    2. Eikö helpotakkin kun kommunikointi sujuu ;)

      Poista
  2. No ni, meil on se X-vaihe menossa, toivoa edistyksestä siis on.

    VastaaPoista
  3. Mahtavaa! Voimakkaiden tunteiden-kerholainen. :D
    Toivottavasti ovi pysyy saranoillaan.

    VastaaPoista