keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Mistä meille koti

Sähköposti alkaa lupaavasti. "Olen saanut hurjan määrän vastauksia, mutta te vaikutatte hyvältä ehdokkaalta..." Seuraavassa kappaleessa lähettäjä kuitenkin pyytää heittämään yhden kuukauden vuokran verran rahaa etukäteen tilille. Tarina on ollut aika lailla kaikissa saamissani viesteissä samantyylinen: Yleensä asunnon omistaja asuu toisessa kaupungissa / maassa, ja on tehnyt jo yhden turhan reissun asuntonäyttöä järjestämään, kun ehdokas ei koskaan saapunutkaan paikalle. Tämän välttämiseksi "laitat kuukauden vuokran tililleni, niin tulen Tukholmasta Göteborgiin näyttämään sinulle asuntoa. Jollet halua muuttaa asuntoon, saat tietysti rahat takaisin." Niin justiin.

Ei se auta, sähköposti pitää klikata roskiin.

Samoin käy sille, joka kertoo asuvansa Lontoossa. Ja sille, joka asuu jossain etelä-Ruotsissa. Ja sille, joka kertoo olevansa natiivi englanninkielen puhuja, mutta lähettää kuitenkin Google Translaterilla käännetyn englanninkielisen viestin.



Saan Facebook-viestin tytöltä, joka tarjoaa asuntoaan 2,5tunnin bussimatkan päästä. Tuossa vaiheessa, noin kuukausi sitten, en vielä tiennyt että moni olisi varmaan ottanut asunnon vastaan.

Käymme asuntonäytössä, jonka päävuokralainen kertoo ennen nykyiseen asuntoon muuttamistaan ajaneensa kahden tunnin matkan päästä Göteborgiin päivittäin. Emme saaneet asuntoa, vaan siihen valittiin joku jolla oli parempi taloudellinen tilanne.

Käymme asuntonäytössä, jossa koko päivän julkisissa istunut esikoinen hyppii sohvilla ja kiipeilee keittiön pöydälle varastamaan keksejä pöydällä olevasta kulhosta. "Ei me tuota asuntoa saada, ne pelkäis että me sotketaan niiden sohva", sanoo S kun seisomme hississä matkalla alaspäin. Ei saatukaan, vaan ilmoitus ilmestyy uudestaan nettiin samana iltana, kun päävuokralainen on laittanut meille pahoittelevan viestin. Meidän lisäksi asuntoa kävi katsomassa yhdeksän muuta ehdokasta. En tiedä, mikä meissä kaikissa oli vialla. Vuokraajana saa kuitenkin olla nirso, koska hakijoitahan riittää.

Örebrossa asuva ystäväni kertoi, että vuokratessaan heidän asuntonsa keskellä talvea kolmen kuukauden ajaksi, hän sai yli 40 yhteydenottoa. Kolme kuukautta! (Ja tämä vieläpä "vain" Örebrossa)

Käymme asuntonäytössä, jonka päävuokralainen kertoo olevansa lähdössä "Afrikkaan rakentamaan lastenkotia". Hän tuo mieleeni erään vanhan luokkakaverini, sellaisen suurpiirtesen, joka on harvoin hetkessä kiinni. Hän lupaa asunnon meille, mutta joku pieni asia hänen liian leveässä hymyssään häiritsee. Hymy levenee epäluonnolliseksi siinä kohtaa, kun ehdotan että hakisimme vuokranantajalta virallisesti lupaa jälleenvuokraukseen. Seuraavana päivänä hän ei enää vastaa puhelimeen.


En ole laskenut, moneenko Facebookin tai Blocketin asuntoilmoitukseen olen vastannut, ehkä sataan. Tänään huomasin, etten ollut muistanut vaihtaa viestin alusta vuokraajan nimeä - 'Hej Marcusin' sijaan viesti alkoi sanoilla 'Hej Susanne'. Veikkaan, ettemme kuule Marcuksesta.

Saamme viestin sympaattiselta naiselta, joka tarjoaa meille asuntoaan puoleksi vuodeksi. Tässä vaiheessa puoli vuottakin kelpaisi, mutta koska asunto olisi vapaa jo kesäkuussa, maksaisimme turhaan vuokraa kaikilta kesäkuukausilta ja joutuisimme etsimään asuntoa jo kolme kuukautta koulun alkamisen jälkeen. Joudun sanomaan naiselle ei.

Sovimme asuntonäytön naisen kanssa, joka on perheineen muuttamassa toiseen kaupunkiin vuodeksi. Olemme juna-asemalla matkalla Göteborgiin, kun hän lähettää sähköpostin ja peruu näytön. Hän kertoo, että asuntoa on käynyt katsomassa jo 10 ihmistä, joten on ehkä turha yrittää järjestää uutta aikaa. Sitten hän myös mainitsee, että on oikeastaan vuokraamassa asunnon tutulleen. Ei järjestetty uutta näyttöä.

Kaupungin suurimman asuntojonosivuston asuntoilmoituksien "olen kiinnostunut"-nappeja en enää jaksa käydä painelemassa, koska oman vuokrasopimuksen saamiseen kyseisen jonon kautta kuluu monien arvioiden perusteella keskimäärin 5-8 vuotta. Ei siinä paljon meidän 42 jonotuspäivää paina. Jotkut kuulemma saavat asunnon nopeamminkin, mutta luultavasti tuolloin yksityiset asuntoyritykset katsovat hakijan tuloja. Joten palaan painelemaan niitä kiinnostusnappeja ehkä sitten joskus myöhemmin.

Opiskelija-asuntoihin on oma jono, jossa myös kerrytetään jonotuspäiviä. Joku sanoi, että asuntoa saa jonottaa kaksi vuotta. Ei siis paljon lämmitä. Tällä hetkellä jonotustilanteestani kertoo kiinnostuksesta klikatessa numero +51. Ohjeiden mukaan "asunto on mahdollista saada, vaikka jonotusstatus olisi 2-8." Pitänee siis vielä hetki odotella, turhaa taitaa olla niidenkin nappien klikkailu.

Avoimen päiväkodin työntekijä kertoi siskonsa asuneen Göteborgissa asuntovaunussa ja kesämökissä. Kesäasuntoon voisin minäkin muuttaa! Asuntoilmoituksia lukiessa kriteerit alkavat lipsua ja liukua: kyllähän me varmaan noinkin paljon voitaisiin maksaa, jos kiristetään jostain muusta. Tai että, eiköhän me 30 neliöönkin mahduta. Paha vaan, että harva vuokranantaja on samaa mieltä. Neljän hengen perhe kuulostaakin jo aika isolta (milloin meitä tuli näin monta?)

Tänään kävin allekirjoittamassa sopimuksen varastosta, johon pakkaamme astiat, liinavaatteet ja talvivaatteet täällä Örebrossa. Huomenna lähtee tyttöjen vaatteiden lipasto uuteen kotiin, ylihuomenna joku tulee hakemaan sohvan pois. Kotona kulkiessa silmäilen ympärilleni - mitäs voisi vielä pistää myyntiin. Onneksi suurin osa huonekaluista kuuluu vuokraan. Suomessa meitä sitä vastoin odottaa asunto täynnä huonekaluja ja varasto lattiasta kattoon tavaraa. Jotain niillekin pitäisi sitten vissiin tässä kesän aikana tehdä. Laiva vie Suomeen viikkoa ennen juhannusta, mukaan pakataan vain tarpeellisimmat vaatteet.

Vaikka tilanne ahdistaa hetkittäin, sitten taas herää toivo - kyllä me jotain löydämme.

Mutta entäs jos ei löydetäkään?

(Onneksi arki on kaikkea muutakin kuin tätä)


10 kommenttia:

  1. Voi kun kuulostaa tutulta! Olimme aivan samassa tilanteessa Tukholmassa eikä tilanne ole näiden vuosien jälkeen varmasti yhtään parantunut. Onneksi pääsimme miehen veljen luokse asumaan (4 aikuista ja 3 lasta kahden makuuhuoneen asunnossa) ja sitten vihdoinkin saatiin opiskelija-asunto.
    Harmi vaan en osaa antaa mitään järkeviä neuvoja kuin että älä luovuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, viime keväänä olin tyytyväinen ettei haettu asuntoa Tukholmasta, mutta tässä sitä nyt ollaan kuitenkin siinä samassa tilanteessa, Göteborgin asuntomarkkinat kuulemma aika samassa jamassa kuin Tukholmankin. Aivan käsittämätön tilanne kyllä, Helsingin alueen asuntopula tuntuu lastenleikiltä!

      Ei sitä auta kuin toivoa että jotain löytyisi.

      (Tekin olette siis asuneet Ruotsissa opiskelujen vuoksi, mielenkiintoista! Ja oliko niin, että sitten muutitte Irlantiin? Olisi mielenkiintoista kuulla lisää - saa nähdä mihin me tästä seuraavaksi päädytään)

      Poista
    2. Kyllä...oltiin Ruotsissa 5 vuotta ja kun sain tutkinnon valmiiksi niin sain töitä Irlannista. Aika samanlaiset kohtalot meillä :) ehkä tekin löydätte itsenne tulevaisuudessa jostain muusta maasta :)

      Poista
    3. Hih, hauskaa! S aina puhuu Kanadaan muuttamisesta. Mutta onhan se kyllä tosi kaukana...Katsotaan, mihin tie vie :)

      Poista
  2. Tuo kuulostaa kyllä ihan käsittämättömältä suolta! Toivottavasti pian natsaa, inhaa tuollain epätietoisuus :I

    Mukavia kevätpäiviä sinne kuitenkin! Ehkä nähdään, kun tulette Suomen maalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epätietoisuus on kyllä ihan käsittämättömän väsyttävää, vie niin paljon aivokapasiteettia. Huh!

      Meidän pitää ehdottomasti nähdä, en tiedä vielä tarkkoja päiviä kun ollaan Helsingissä, mutta veikkaisin että heinäkuun ekojen kahden viikon aikana :)

      Poista
  3. Voih ei! On kyllä jokseenkin ahdistava tilanne teillä 😐 mua jo ahdisti se kun annettiin Suomen asunto pois ja yritettiin ahtaa kaikki meidän tavarat jonnekkin ja myydä kaikkea mahdollista pois.
    Laitoin sille meidän tädille sähköpostia, kun en viittinyt soittaa kun se on niin kallista täältä ja mitään nettisovelluksiahan hänellä ei ole. Ei varmaankaan osaa auttaa, mutta katotaan olisko mitään vinkkejä hänellä edes antaa.
    Toivotaan, että saisitte pian asiat järjestykseen!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kilttiä, ajatuskin siitä että yrität auttaa, jo lämmittää :)
      Säätämiseksihän tämä menee siinä vaiheessa kun lähdetään Suomeen, mutta kenties pitää sitten vain mennä sillä asenteella, että lähdetään ensin reppureissailemaan Göteborgiin elokuussa vaikka airbnb:n kautta ja koitetaan löytää jotain pysyvämpää.. Huh :D Aikuisten keskenhän tämä olisi ihan rentoa, aina sitä joku sohva jostain löytyisi. Mutta kieltämättä kahden lapsen kanssa aiheuttaa vähän hikikarpaloita otsalle.

      Harmittavinta on se, jos tämä johtaa siihen että esim päiväkotia pitäisi vaihtaa väliaikaisten asumismuotojen vuoksi: muutenkin kun nyt jo muutetaan täältäkin pois, ja muutettiin viime syksynäkin. Rassukka tuo meidän esikoinen.

      Poista
    2. Ei se täti valitettavasti oikein osannut auttaa 😯 Sanoi itekkin, että on kyllä huutava pula asunnoista Göteborgissa, kun joka vuosi sinne muuttaa tuhansia uusia ihmisiä. Lupasi kuitenkin miettiä asiaa ja laittaa heti sähköpostia jos jotain keksii. Sitä ehdotti, että olisitte ikäänkuin yrittäneen vaihtaa sitä teidän nykyistä asuntoa jonkun kanssa joka haluaisi muuttaa Göteborista sinne. Mutta te olette tainneet jo luopua siitä.

      Mutta joo ymmärrän ton, että just lasten takia toi tilanne ei oo helppo eikä kiva niille 😐

      Poista
    3. Hei Tuuli, ja kiitos paljon! Valitettavasti nykyinen kämppä on S:n opintojen perusteella yliopistolta vuokrattu, eli vuokrasopimus olisi päättynyt heti kesän jälkeen.

      Poista